Bijbel in de trein

Print Friendly, PDF & Email

Vorige week ben ik voor mijn studie naar Leiden toe geweest. Dat is voor mij een heel eind reizen aangezien ik op de Veluwe woon. Ik had een lange dag gehad en zat moe in de trein op weg naar huis. En toen gebeurde het volgende.

Ik zat op een stoel in de tweede klas. Tegenwoordig hebben die veel twee aan twee zitjes maar ik zat waar je met z’n vieren kunt zitten. Daar kwam op een gegeven moment schuin tegenover mij een man te zitten. Hij was ongeveer 30 jaar, nette schoenen, nette broek, overhemd en een mooi jasje. Hij zat eerst wat onrustig en deed vervolgens zijn kettinkje goed. Ik kon dat kettinkje goed zien doordat zijn bovenste knoopje van zijn overhemd open was. Er hing een kruisje aan. Zo’n kruisje als christenen dragen. Dat vond ik leuk. Ik zat tegenover een christen. Helaas had ik niet mijn kettinkje om met een kruisje dus hij wist niet dat hij tegenover een christen zat.

Vervolgens pakte hij zijn aktetas en deed die open. Hij haalde er een zwart boek uit. En ja, Bijbel stond erop. Daaronder in kleine lettertjes iets wat ik niet kon lezen. Ik was benieuwd welke vertaling het was. Hij deed de bijbel open op de eerste bladzijde. Dat vond ik een beetje raar. Wie leest er nou de eerste bladzijde van de bijbel? Je gaat toch gelijk door naar Genesis…? Hij las die eerste bladzijde, en daarna de tweede en derde. Het voorwoord werd aandachtig gelezen en inmiddels kon ik daaruit ontcijferen dat het ging om de Statenvertaling. De verbazing werd als maar groter.

Een christen, duidelijk door zijn kettinkje, leest de bijbel alsof hij hem voor het eerst leest en nog wel de Statenvertaling. Ik snapte het niet. Maar hij ging door. Er kwamen een heleboel bladzijde met naslag dingen, daar las hij even in maar ging er daarna toch snel doorheen. Hij sloeg de bladzijde achter elkaar om en toen kwam hij dan eindelijk bij Genesis. Hij las aandachtig. Toen ik de trein uitstapte was hij al twee bladzijde verder en hij las nog steeds.

Nou lees ik eigenlijk nooit in de trein, een enkele keer een krant, nooit een boek, tijdschrift of stripboek. En dus ook geen bijbel. Doen jullie dat wel eens? Lees je bewust in de trein of komt het toevallig zo uit? En uit welke vertaling lees je dan? En misschien wel de meest belangrijke vraag, heb je wel eens de eerste bladzijden van de bijbel gelezen, dat gedeelte voor Genesis?

Reageer op dit artikel

6 Reacties op "Bijbel in de trein"

avatar
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Nelly van der Bas
Lid

Wat in me opkomt als ik je verhaal lees, heb je niets gevraagd? B.v. Begrijpt u wat u leest? (zoals Filippus aan de Moorman vroeg) Dat bedoel ik niet als kritiek hoor, begrijp me goed. Je moet daar ook vrijmoedigheid voor hebben en dat het op dat moment zo geleid wordt, dat je dat denkt. Fijn, dat je blogt! Je ziet het voor je gebeuren!

Brenda
Lid
Brenda

Heerlijk geschreven! Bedankt!